Tartalomjegyzék:
1. A Felosztási Szabályzat hatálya
2. Általános rendelkezések
3. Üres hordozó és kábelTV jogdíjak felosztása
4. Nyilvános előadási, nyilvánossághoz közvetítési és terjesztési jogdíjak
5. A külföldről érkező üres hordozó és kábelTV jogdíjak kezelése
6. Hatálybalépés, vegyes rendelkezések

A FilmJus Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesületének (továbbiakban: FilmJus) Választmánya az alábbiakban határozza meg a FilmJus

FELOSZTÁSI SZABÁLYZATÁT

1. A Felosztási Szabályzat hatálya
1.1.
A jelen Felosztási Szabályzatot kell alkalmazni
a) a filmalkotások mozgóképi alkotóit és a filmelőállítókat a filmalkotások magáncélú másolására tekintettel megillető jogdíjak (a továbbiakban: "üres hordozó jogdíjak"),
b) a filmalkotások mozgóképi alkotóit és a filmelőállítókat a filmalkotások egyidejű vezetékes továbbközvetítésére tekintettel megillető jogdíjak (a továbbiakban: "kábelTV jogdíjak"),
c) a film-alkotások szerzőit a filmalkotások, illetve azok részleteinek nyilvános előadással történő felhasználására tekintettel megillető jogdíjak (a továbbiakban: "nyilvános előadási jogdíjak"),
d) a film-alkotások szerzőit a filmalkotások, illetve azok részleteinek sugárzással vagy egyéb módon történő nyilvánossághoz közvetítésére tekintettel megillető jogdíjak (a továbbiakban: "nyilvánossághoz közvetítési jogdíjak")
e) film-alkotások szerzőit a filmalkotások digitális hordozón többszörözött példányonkénti terjesztésére tekintettel megillető jogdíjak (a továbbiakban: "terjesztési jogdíjak")
jogosultak közötti felosztására és kifizetésére.
2. Általános rendelkezések
2.1.
Értelmező rendelkezések:
  Jelen Felosztási Szabályzat alkalmazása során:
 
a) "filmalkotások mozgóképi alkotói" alatt a filmalkotások rendezőit valamint operatőreit kell érteni;
b) "filmalkotások szerzői" alatt a jelen Felosztási Szabályzat alkalmazásában a filmalkotások mozgóképi alkotóit, valamint a forgatókönyvírókat kell érteni;
c) "jogosultak" alatt a filmalkotások szerzőit, a filmelőállítókat illetve azok jogutódait kell érteni;
d) "forgatókönyvíró" alatt értendők az eredeti mű írói, az irodalmi és technikai forgatókönyv írói, továbbá egyes televíziós műveknél a szerkesztő is, amennyiben a filmalkotás egészének kialakításához alkotó módon járult hozzá;
2.2.
Amennyiben ugyanaz a személy a filmalkotás megalkotásában több minőségben is alkotó módon közreműködött (például rendezőként és operatőrként), valamennyi jogcímen külön - külön megilleti a jogdíj.
2.3.
Amennyiben ugyanazon a jogcímen több személy is jogdíjra jogosult, az ezen a jogcímen járó jogdíj a FilmJus-nak szolgáltatott adatokban meghatározott arányok szerint, ennek hiányában egyenlő arányban oszlik meg a jogosultak között.
2.4.
Amennyiben a jogosult elhunyt illetve jogutódlással megszűnt, a jogdíj a jogutódot illeti, amennyiben jogutódi minőségét a FilmJus-nak hitelt érdemlően igazolta. Hitelt érdemlő igazolásnak minősül az öröklési bizonyítvány, jogerős hagyatékátadó végzés, jogerős bírósági ítélet, valamint az ezzel egyenértékű bel-, vagy külföldi közokirat.
2.5.
A nyilvános előadási, nyilvánossághoz közvetítési és terjesztési jogdíjak érvényesítésére a FilmJus egyedi szerződést köt a filmelőállítóval vagy a felhasználóval, illetve más, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) alapján jogdíjfizetésre kötelezett személlyel (a továbbiakban: "jogdíjfizetésre kötelezett"). Az egyedi szerződésben a FilmJus és a jogdíjfizetésre kötelezett közös megállapodással eltérhetnek a FilmJus által a nyilvános előadási, a nyilvánossághoz közvetítési és a terjesztési jogdíjak tárgyában kiadott jogdíjközleményeknek a jogdíjak mértékére, az elszámolás esedékességére valamint az adatszolgáltatás körére és esedékességére vonatkozó rendelkezéseitől.
2.6.
A jogdíjak felosztása a jogosultak illetve a jogdíjfizetésre kötelezettek által szolgáltatott adatok alapján történik. Az adatszolgáltatás feltételeit a FilmJus Alapszabálya, valamint - a nyilvános előadási, a nyilvánossághoz közvetítési és a terjesztési jogdíjak esetén - a jogdíjfizetésre kötelezettekkel kötött egyedi szerződések határozzák meg.
2.7.
A jelen Felosztási Szabályzat 1.1. a)-e) pontjában megjelölt jogdíjakból, a felosztás előtt a FilmJus kezelési költséget von le. A kezelési költség mértékét (%-ban) évente a FilmJus Választmánya határozza meg. A kezelési költség a FilmJus szervezetének fenntartására, működtetésére szolgál.
2.8.
A jelen Felosztási Szabályzat 1.1. c)-e) pontjában megjelölt jogdíjakból a FilmJus akkor vonja le a fentiekben meghatározott kezelési költséget, ha a FilmJus és a jogdíjfizetésre kötelezett közötti egyedi szerződésben másként nem állapodnak meg.
2.9.
A jelen Felosztási Szabályzat 1.1. a)-e) pontjában megjelölt jogdíjakból, a felosztás előtt a kezelési költség levonásával egyidejűleg a FilmJus levonja a nemzetközi előírásoknak megfelelő kulturális és szociális célokat szolgáló összeget. Ennek mértékét (%-ban) évente a FilmJus Választmánya állapítja meg. A kulturális és szociális célokat szolgáló összeget a FilmJus - amennyiben a Választmány másként nem dönt - átutalja a FilmJus Alapítványnak, melynek célja a filmalkotások szerzőinek illetve azok jogutódjainak támogatása és segélyezése.
2.10
Felosztási időszak
2.10.1 Az üres hordozó és kábeltelevíziós jogdíjak felosztása és kifizetése évente történik. Az egy évben beszedett üres hordozó és kábeltelevíziós jogdíjakat az irodalmi és a zenei művekre vonatkozó szerzői jogok közös kezelését végző szervezet utalja át a FilmJus-nak. A FilmJus az átutalt jogdíjakat a jelen Felosztási Szabályzat szerint osztja fel.
2.10.2 A nyilvános előadási, a nyilvánossághoz közvetítési és a terjesztési jogdíjak beszedése, felosztása és kifizetése a FilmJus és a jogdíjfizetésre kötelezettek közötti egyedi szerződésekben meghatározott időszakonként történik.
2.11
A jogdíjak FilmJus-hoz történő beérkezését követően a FilmJus a jelen Felosztási Szabályzat 3., 4. és 5. pontjai szerint meghatározza az egy-egy jogosultnak járó jogdíj összegét. Ezt követően a FilmJus a jogosultakat a rendelkezésükre álló jogdíjakról értesíti. A jogdíjak kifizetése a jogosult által az értesítés kézhezvételét követően a FilmJus-nak megküldött számla/jogdíjfelvételi nyilatkozat beérkezését követő tizenöt munkanapon belül történik. (a továbbiakban: "kifizetési határidő"). A jogdíj kifizetése a jogosult által megjelölt módon, postai úton vagy banki átutalással történik.
2.12
Azokat a jogdíjakat, melyeket a jogosult személyének, vagy elérhetőségének ismeretlen volta miatt a FilmJus nem tud kiértesíteni, vagy amelyeket a kiértesítés ellenére a jogosultak nem vesznek fel, a FilmJus függőszámlán tartja. A függőszámlán tartott jogdíjakat öt éven belül lehet igényelni Az öt év a jogdíjfelosztás lezárásának dátumától számítandó. A jogdíjfelosztás lezárásának dátumát az adott jogdíjtípus felosztását követően a FilmJus Elnöke állapítja meg.
A jogdíjigények elévülésére a Polgári Törvénykönyv rendelkezései az irányadók.
2.13
Abban az esetben, ha a jogdíj jogosultja nem azonosítható, a FilmJus más jogosultakkal, a jogdíjfizetésre kötelezettekkel illetve közös jogkezelő szervezetekkel történő kapcsolatfelvétel révén törekszik a jogosult azonosítására. Addig az időpontig, amíg a jogosultat nem sikerül azonosítani, de legkésőbb a 2.12. pontban meghatározott elévülési idő elteltéig a FilmJus az érintett jogosult számára felosztott jogdíjösszeget függőszámlán tartja.
2.14
Amennyiben az egy jogosultnak kifizethető jogdíjösszeg a 2000 forintot nem éri el, a jogosultat gazdaságtalanság miatt a FilmJus nem értesíti ki, hanem a jogdíjat függőszámlán helyezi el. Az e pont szerint függőszámlán tartott jogdíjakat a FilmJus akkor fizeti ki az adott jogosultnak, ha a függőszámlán lévő összeg egy későbbi felosztás révén összességében eléri a 2000 forintot.
2.15
Azon függőszámlán tartott jogdíjat, melyeket a 2.12 pontban meghatározott elévülési időn belül az arra jogosultak nem igényeltek, a 2.12 pontban meghatározott elévülési idő lejártát követően sem használhatók működési jellegű költségek fedezésére, azok a jogdíj kifizetésére szolgáló ún. jogdíjalapot növelik. Ez irányadó azokra a jogdíjösszegekre is, melyeket a FilmJus a 2.12 pontban meghatározott elévülési időn belül a 2.14. pontban meghatározott okból nem fizetett ki.
2.16
A FilmJus az esetleges utólag felmerülő megalapozott jogdíjigények kielégítésére tartalékot képez. A tartalék összege minden évben el kell érje az adott évben beszedett jogdíj 2 %-át. Abban az esetben, ha a tartalék összege nem éri el ezt a mértéket, a tartalékot az adott évben beszedett jogdíjakból a felosztás előtt ki kell egészíteni. A tartalék kiegészítéséről a Választmány határoz.
2.17
Kifogás
2.17.1 A jogdíjra való jogosultsággal, a jogdíj mértékével illetve esedékességével kapcsolatban a jogosult kifogást terjeszthet elő a FilmJus elnökéhez. A kifogást írásban kell előterjeszteni. A kifogásban pontosan meg kell jelölni a jogosult adatait, a kifogással érintett művet, azt a jogdíjtípust, amire a kifogás vonatkozik (pl. üres hordozó jogdíj), és azt az időszakot, amelyre eső jogdíjra a kifogás vonatkozik. A kifogás megalapozottságát az előterjesztő jogosultnak kell bizonyítania. A kifogás elbírálását a FilmJus Műbizottmánya végzi. A beérkezett kifogásokat a Műbizottmány a kézhezvételtől számított kilencven munkanapon belül megvizsgálja és a vizsgálat eredményéről a kifogást benyújtó személyt írásban értesíti, valamint, ha a kifogás megalapozott, a kifogásnak eleget tesz.
2.17.2 Abban az esetben, ha a kifogás elbírálásához vagy teljesítéséhez a jogosult, más személy vagy szervezet megkeresése szükséges, a FilmJus Elnöke az eljárást a megkeresés teljesítéséig felfüggeszti.
2.17.3 A jogdíjakkal kapcsolatos kifogásokat a FilmJus-szal szemben a 2.12 pontban meghatározott elévülési határidőn belül lehet előterjeszteni.
2.17.4 A FilmJus-szal szembeni jogdíjigények elévülésére a Polgári Törvénykönyv előírásait kell alkalmazni. A külföldi közös jogkezelő szervezetekkel szembeni jogdíjigények elévülésére az adott jogkezelővel kötött szerződés rendelkezései az irányadók. Amennyiben az adott közös jogkezelő szervezettel kötött szerződés az elévülési időre nézve nem tartalmaz rendelkezést, az elévülési időt az érintett külföldi közös jogkezelő szervezetre irányadó külföldi jog határozza meg.
2.17.5 A megalapozott kifogásnak a FilmJus a jogdíj keletkezésekor hatályos felosztási szabályok szerint tesz eleget.
2.17.6
A kifogás oka a következő feltételek együttes teljesülése esetén felróható a FilmJus-nak:
a) a jogosultak és a jogdíjfizetésre kötelezettek minden, a felosztáshoz és a kifizetéshez szükséges adatot hiánytalanul közöltek,
b) az a) pont szerinti adatok tartalmával és értelmezésével kapcsolatban kétely vagy más vitás kérdés sem a FilmJus és a jogosultak illetve a jogdíjfizetésre kötelezettek, sem a jogosultak és a jogdíjfizetésre kötelezettek között nem merült fel,
c) a kifogás tárgyává tett jogdíj a FilmJus-hoz hiánytalanul, az arra előírt határidőn belül megérkezett,
d) a felosztással vagy a kifizetéssel kapcsolatban nem merült fel jogi vagy a FilmJus egész adatbázisára vagy annak jelentős részére kiterjedő technikai akadály
e) a FilmJus az a)-d) pontban írt feltételek együttes teljesülése ellenére jogdíjfelosztási vagy kifizetési kötelezettségét nem vagy nem a jelen Felosztási Szabályzatnak megfelelően vagy nem a jelen Felosztási Szabályzatban meghatározott határidőn belül teljesítette.
2.17.7 Késedelmes jogdíjfizetés esetén, amennyiben a késedelmes jogdíjfizetés a FilmJus-nak a 2.17.6. pont szerint felróható, a jogosultnak a késedelem tartamára, azaz a jelen Felosztási Szabályzat 2.12. pontja szerint meghatározott jogdíj-felosztás lezárása dátumától számított 30. naptól a kifizetés tényleges napját megelőző napig, a késve kifizetett jogdíjösszeg után a Polgári Törvénykönyvben meghatározott összegű késedelmi kamat jár. Más esetben a jogosultnak nem jár késedelmi kamat.
2.17.8 A megalapozott jogdíjigények kielégítése az erre a célra a 2.16. pont szerint képzett tartalék terhére történik.
2.17.9 A kifogás teljesítése csak a kifogást előterjesztő jogosultat érinti.
3. Üres hordozó és kábelTV jogdíjak felosztása
3.1.
Az Egyesület által végzett közös jogkezelés szempontjából jogosult műnek tekinthetők a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben meghatározott filmalkotások.
Az egyes műfajok jogosulti meghatározását, ill. annak súlyozott mértékét a jelen felosztási szabályzat 1. számú melléklete tartalmazza
3.2.
Az üres hordozó és kábelTV jogdíjakat az Szjt. rendelkezései szerint az irodalmi és zenei művekre vonatkozó szerzői jogok közös kezelését végző szervezet szedi be. E közös jogkezelő szervezet a beszedett jogdíjakat az Szjt. rendelkezései szerinti arányban osztja fel az Szjt-ben meghatározott jogosulti csoportok között. Ezt követően a filmalkotások mozgóképi alkotóit és a filmelőállítókat megillető üres hordozó és kábelTV jogdíjakat évente átutalja a FilmJus-nak. A beérkezett jogdíjakat a FilmJus az alábbiakban meghatározott módon osztja fel és fizeti ki a jogosultaknak.
3.3.
A jogdíjfelosztás alapja a beszedő szervezet által jogosulti körre vonatkozó és jogcím szerinti megosztásban átutalt, az adott évre jutó jogdíjmennyiség, amelyet a FilmJus a teljes tárgyév folyamán monitorozott televíziók műsora alapján oszt fel.
3.4.
A beszedő szervezettől jogosulti körönkénti bontásban beérkezett jogdíjösszegből a FilmJus levonja a Választmány által %-os mértékben meghatározott kezelési költséget és a kulturális-szociális járulékot, továbbá elhatárolja a 2.16 pont szerinti tartalékalapot.
3.5.
A külföldi jogosultakat megillető jogdíjakat a FilmJus a monitorozás alapján származási ország szerint osztja fel és az egyes nemzeti, vagy nemzetközi jogkezelő szervezetekkel kötött egyedi, ún. kölcsönös képviseleti szerződések alapján fizeti ki. A szerződött külföldi szervezetek a jogdíjról szóló értesítésben megkapják az érintett művek felsorolását is. A külföldi szerzők ebből az összegből közös jogkezelő szervezetük saját felosztási szabálya alapján részesülnek.
3.6.
A belföldi jogosultakat megillető jogdíjak a FilmJus a monitorozás alapján a tárgyévben a 3.2 pont szerinti csatornákon sugárzott művenként, a jelen Felosztási Szabályzat 1. számú mellékletében található, műfaj szerint súlyozott hossza alapján osztja fel.
3.7.
Magazinműsorok esetén a felosztás a műsorban bemutatott jogosult egyes művekre külön-külön, az adott filmalkotás műfajának megfelelően történik.
4. Nyilvános előadási, nyilvánossághoz közvetítési és terjesztési jogdíjak
4.1.
A nyilvános előadási, a nyilvánossághoz közvetítési és a terjesztési jogdíjakat a FilmJus a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának határozata alapján a jogosultak elhatározásán alapuló, ún. önkéntes közös jogkezelés keretében szedi be és osztja fel a jogosultak között.
4.2.
A meghatározott művek után járó, beszedett jogdíjösszegből a FilmJus levonja a Választmány által %-os mértékben meghatározott kezelési költséget és a kulturális-szociális járulékot.
4.3.
A beszedett jogdíjat - amennyiben a jogdíjfizetésre kötelezettel kötött egyedi szerződésben másként nem állapodnak meg - a FilmJus a jelen Felosztási Szabályzat 2. számú mellékletében megjelölt jogosultak között és az ott feltüntetett arányban osztja fel és fizeti ki.
5. A külföldről érkező üres hordozó és kábelTV jogdíjak kezelése
5.1.
A külföldről a jogcím és a jogosult megjelölésével érkező jogdíjösszegből a FilmJus levonja a Választmány által %-os mértékben meghatározott kezelési költséget és a kulturális-szociális járulékot, az így fennmaradó összeget fizeti ki a FilmJus a jogosultnak.
6. Hatálybalépés, vegyes rendelkezések
6.1.
Az üres hordozó és a kábelTV jogdíjakat illetően a jelen Felosztási Szabályzatot a 2005. évben felosztásra kerülő jogdíjak tekintetében kell először alkalmazni.
6.2.
A nyilvános előadási, a nyilvánossághoz közvetítési és a terjesztési jogdíjak, továbbá a külföldről érkező üres hordozó és kábeltelevíziós jogdíjak tekintetében jelen Felosztási Szabályzatot annak hatálybalépésétől kezdődően kell alkalmazni.

A FilmJUS Választmánya által elfogadva 2004. június 14-én